Pierwszy raz w góry z pięciolatkiem.
Moderator: Moderatorzy
Strona 1 z 1
- ana89
- Ulubione góry: stołowe
Pierwszy raz w góry z pięciolatkiem.
Witam
Nie chcę zaśmiecać tematów innych dlatego założyłam własny. W czerwcu planujemy wypad w góry z naszym pięciolatkiem dla którego będzie to pierwszy raz, my też raczej jesteśmy laikami choć gór lubimy. Po przeczytaniu wielu forów i spisaniu atrakcji najciekawsze wydają mi się Góry Stołowe lub Pieniny . Które według was będą lepsze ? Gdzie mogę liczyć na pewniejszą pogodę w czerwcu ? No i jeszcze jedno pytanie natknęłam się na Książeczkę GOT PTTK jak to działa ? Czy dzieci również mogą z tego korzystać ? Takie zbieranie pieczątek może fajnie zmotywować ...

- turystycznie
- Ulubione góry: Beskid Niski, Bieszczady
Re: Pierwszy raz w góry z pięciolatkiem.
ana89 napisał(a):Po przeczytaniu wielu forów i spisaniu atrakcji najciekawsze wydają mi się Góry Stołowe lub Pieniny .
A Bieszczady bierzesz pod uwagę?
ana89 napisał(a):Gdzie mogę liczyć na pewniejszą pogodę w czerwcu ?
Tutaj nigdy nie ma gwarancji.

ana89 napisał(a):No i jeszcze jedno pytanie natknęłam się na Książeczkę GOT PTTK jak to działa ? Czy dzieci również mogą z tego korzystać ? Takie zbieranie pieczątek może fajnie zmotywować ...
Przykładowy regulamin:
http://www.ktg.hg.pl/komisja-tg/got/regulamin_got.html
Żeby zdobyć GOT PTTK trzeba mieć co najmniej 8 lat, młodszym dzieciom pozostaje odznaka Siedmiomilowe Buty...
Dla dzieciaków poniżej 10 lat:
Siedmiomilowe Buty
Odznaka ta, firmowana przez PTTK, jest skierowana do najmłodszych turystów, przy czym jest o tyle ciekawa, że ma wyznaczoną górną granicę wiekową - jest bowiem adresowana do dzieci co najwyżej 10 letnich. Regulamin odznaki jest krótki, prosty i klarowny więc przytaczamy go w całości.
Odznakę zdobywa się na terenie Polski.
Odznakę mogą zdobywać dzieci w wieku poniżej 10 lat.
Odznaka ustanowiona jest w dwóch stopniach, które należy zdobywać kolejno i tylko jeden stopień w roku kalendarzowym:
I stopień (srebrne buty) za przejście 30 km z tym, że dzienna wędrówka nie może przekraczać 8 km;
II stopień (złote buty) dla posiadaczy odznaki I stopnia za przejście 50 km z tym, że dzienna wędrówka nie może przekraczać 12 km.
Odznakę można zdobywać pod opieką osób dorosłych, na wycieczkach rodzinnych, szkolnych, harcerskich itp. Przebieg tras oraz liczba przebytych kilometrów powinny być wpisane w książeczce wycieczek pieszych i poświadczone przez obecnych na wycieczce opiekunów.
Książeczki Odznaki Siedmiomilowe Buty są do nabycia w oddziałach PTTK, podobnie jak informacje o miejscu weryfikacji odznaki.
Dyskusje o turystyce i podróżach: www.turystycznie-forum.pl
-
mjr - Posty: 23
- Ulubione góry: Bieszczady, Tatry
Moje pierwsze góry to właśnie były Góry Stołowe, ale to Pieniny polecam z całego serca! Można np. wejść na Trzy Korony (niedługie podejście, piękne widoki), a po zejściu zabrać pięciolatka na najlepsze w Polsce (oczywiście to subiektywna opinia) lody w Krościenku nad Dunajcem. Zresztą bardzo urocze miejsce, można spróbować wybrać się na spływ, posiedzieć nad Dunajcem itp. 
Chociaż Góry Stołowe mają piękne formacje skalne, które mogą być dla dziecka dodatkową atrakcją. Ja jednak byłam tam przy marnej pogodzie, więc chodzenie po skałkach w deszczu wspominam dość kiepsko.

Chociaż Góry Stołowe mają piękne formacje skalne, które mogą być dla dziecka dodatkową atrakcją. Ja jednak byłam tam przy marnej pogodzie, więc chodzenie po skałkach w deszczu wspominam dość kiepsko.
- turystycznie
mjr napisał(a):Ja jednak byłam tam przy marnej pogodzie, więc chodzenie po skałkach w deszczu wspominam dość kiepsko.
Ja z kolei byłem przy ładnej pogodzie i zaliczyłem upadek ze śliskich schodów (przy tym zwężeniu korytarza skalnego).
- ana89
Bieszczady nam się marzą , jednak mamy spory kawałek, a że jedziemy na 5/6 nocy to szukamy czegoś bliżej .turystycznie napisał(a):A Bieszczady bierzesz pod uwagę?
Ile czasu zajmuje ta trasa ? Pięciolatek da radę bez problemu ?mjr napisał(a): Można np. wejść na Trzy Korony (niedługie podejście, piękne widoki)

-
Lucass - Administrator forum
- Ulubione góry: Małe Pieniny i Kan-goory ;-)
Trzy Korony w czerwcu... No niby jeszcze nie high season, ale jeżeli miałby to być weekend, to lepiej liczyć się z dłuuuuuuugim ogonkiem na szczyt i rozważyć czy aby na pewno warto akurat tam.
Z Pienin polecam Małe. Po drugiej stronie Dunajca, a widoki zacne i śmiem twierdzić, że zacniejsze (choć nie tak zapierające dech z powodu wysokości) jak z Trzech Koron.
Z Pienin polecam Małe. Po drugiej stronie Dunajca, a widoki zacne i śmiem twierdzić, że zacniejsze (choć nie tak zapierające dech z powodu wysokości) jak z Trzech Koron.
www.wedrowki.com
I don't want to start any blasphemous rumours / But I think that God's got a sick sense of humour
And when I die I expect to find Him laughing - Martin Gore - DM
I don't want to start any blasphemous rumours / But I think that God's got a sick sense of humour
And when I die I expect to find Him laughing - Martin Gore - DM
- turystycznie
ana89 napisał(a):Bieszczady nam się marzą , jednak mamy spory kawałek, a że jedziemy na 5/6 nocy to szukamy czegoś bliżej .
Bliżej czego?
Skąd start?
- ana89
Start Wodzisław Śl. do stołowych mamy jakieś 260km do Pienin około 250km . Wcześniej jeszcze jedziemy na Słowację i nie chcę całego urlopu spędzić w aucie stąd szukam jak najbliżej 

- konrad.was
- Ulubione góry: karkonosze
Chodzę po górach z dzieciakami w właśnie w takim wieku - Kamil - 5 Alicja - 6.
Na początek polecam Izery, można spokojnie iść z Jakuszyc w kierunku Izerki. szlak idealny dla dzieci i naprawdę fajny. można też pokusić się o drogę w kierunku schroniska Chatka Górzystów - np na pyszne naleśniki:)
Opcja też do Beskid Żywiecki. Tu możesz zerknąć na przejście szlaku z dzieciakami w warunkach zimowych - http://www.naszakgp.pl/wielka-racza/
Na początek polecam Izery, można spokojnie iść z Jakuszyc w kierunku Izerki. szlak idealny dla dzieci i naprawdę fajny. można też pokusić się o drogę w kierunku schroniska Chatka Górzystów - np na pyszne naleśniki:)
Opcja też do Beskid Żywiecki. Tu możesz zerknąć na przejście szlaku z dzieciakami w warunkach zimowych - http://www.naszakgp.pl/wielka-racza/
Konrad
www.naszakgp.pl
www.naszakgp.pl
Strona 1 z 1