Czas wylogowania się

Mile widziane propozycje i uwagi dotyczące portalu i forum, np. nowe/inne kategorie, etc.

Moderator: Moderatorzy

Garlic
 

Czas wylogowania się

N 08 sty, 2012

Po kliknięciu "Odpowiedz" i po zalogowaniu się i pisaniu dłuższej odpowiedzi często zostałem wylogowany.
Skutkiem tego jest utrata treści, którą się pisało.
Czy można spowodować abym nie został wylogowany po kliknięciu na przycisk odpowiedź?
Używam Chrome.

Avatar użytkownika
combic
 
Posty: 410
Dołączył(a): N 21 sty, 2007
Lokalizacja: Devon, UK
Ulubione góry: Tatry

Re: Czas wylogowania się

N 08 sty, 2012

Już kilkukrotnie temat poruszany... niestety... moje propozycje:
1. pisz w notatniku odpowiedź a potem wstaw...
albo
2. otwórz forum w drugim oknie i odświeżaj je co 5 minut... pisząc w pierwszym...
Granice nie istnieją, wystarczy uwierzyć!
Gdyby całe życie można było iść do góry, nie schodziłbym.

Garlic
 

Re: Czas wylogowania się

N 08 sty, 2012

No tak myślałem, dzięki combic ;).

Avatar użytkownika
Lucass
Administrator forum
 
Posty: 2740
Dołączył(a): Wt 17 lis, 2009
Lokalizacja: Kraków
Ulubione góry: Małe Pieniny i Kan-goory ;-)

Re: Czas wylogowania się

N 08 sty, 2012

Mnie się też kilka razy tak przytrafiło. Ale wtedy po kliknięciu w "cofnij" (Przejdź do poprzedniej strony) zwykle przywracało mi stronę z treścią posta. Używam Firefoxa
www.wedrowki.com
I don't want to start any blasphemous rumours / But I think that God's got a sick sense of humour
And when I die I expect to find Him laughing
- Martin Gore - DM

Garlic
 

Re: Czas wylogowania się

N 08 sty, 2012

Próbowałem, czasem się udawało, dziś zawiodło, a miałem takie teksty... ;)
FF nie używam bo za ciężki, mam tylko 512 RAM.
No cóż, należy posługiwać się tym co znałem i co podpowiedział combic.
Choć to ewidentny problem skryptu ale trzeba się dostosować.

Avatar użytkownika
Brzoza
Administrator E-GORY
 
Posty: 848
Dołączył(a): Cz 13 sty, 2005
Lokalizacja: SKPG Kraków
Ulubione góry: Karpaty Ukraińskie

Re: Czas wylogowania się

Wt 10 sty, 2012

combic napisał(a):2. otwórz forum w drugim oknie i odświeżaj je co 5 minut... pisząc w pierwszym...


Drugie okno wystarczy odświeżyć raz, tuz przed wysłaniem posta z pierwszego okna. Jeśli się wyloguje - zalogować i przejść do okna z pisanym postem, po czym kliknąć 'wyślij'.

Działa też (mnie nie zawiódł) sposób z użyciem przycisku backspace, jeśli zostanę nieopatrznie wylogowany. Aczkolwiek chyba może być problem z wszelakimi ajax'ami (chyba).

Dość dobra opcją (bo chyba do tego służy) jest zaznaczenie "zapamiętaj mnie" przy logowaniu.

Pozdr!

Avatar użytkownika
Siasia_Mosad
 
Posty: 976
Dołączył(a): N 23 wrz, 2007
Lokalizacja: WPR
Ulubione góry: Verticale i ludzie

Re: Czas wylogowania się

Wt 10 sty, 2012

Brzoza napisał(a):Dość dobra opcją (bo chyba do tego służy) jest zaznaczenie "zapamiętaj mnie" przy logowaniu.


Próbowałam już. U mnie nie działa :(
Ja mam już nawyk przed naciśnięciem "Wyślij" stosować Ctrl+a, Ctrl+c. Jeśli mnie wyloguje, loguję się ponownie, w oknie odpowiedzi daję Ctrl+v i wysyłam. Ale to żadna hameryka, tyle, że ciut za dużo operacji trzeba wykonać.
Obrazek

I am metal, HEAVY METAL!!!

Avatar użytkownika
Marek
 
Posty: 4050
Dołączył(a): Wt 02 maja, 2006
Lokalizacja: Gliwice
Ulubione góry: Małe Pieniny

Re: Czas wylogowania się

Wt 10 sty, 2012

Metoda stosowana przez Lucassa działa na Chrome. Jeśli nastąpiło wylogowanie, po kliknięciu w "Wyślij" pojawia się strona logowania. Trzeba się zalogować i przewinąć dwie strony do tyłu (pierwsza to znów strona logowania). Po ponownym wysłaniu czasem wyświetla się komunikat z informacją o nieprawidłowościach. Trzeba wysłać tekst jeszcze raz i jest OK.
Wirklich; ein zehnfach interessantes Land dieses Schlesien!
(Goethe)

http://przyslop-potocki.pttk.pl
http://aim-gory.blogspot.com/

Garlic
 

Re: Czas wylogowania się

Śr 11 sty, 2012

Ok Marku. Ja o tym wszystkim wiem, myślę, że zupełnie dobrze sobie radzę z komputerem ;).
Zwykle Wasze porady, które intuicyjnie stosowałem działały, jednak raz się zdarzyło inaczej, stąd mój post.
Wydaje mi się, że problem leży w cookies lub innych ustawieniach forum.

Po dość pobieżnych testach stwierdzam, że problem niewątpliwie leży w cookies, które są przesyłane z serwera.
Po ich usunięciu problem częściowo znika ale nie ma sensu usuwać cookies przy każdej wizycie na forum.
Być może (nie jest tu profesjonalistą) problem wynika także z ustawień w skrypcie.
Za długość sesji odpowiadają zmienne i ustawiony czas xxxx
ini_set('session.gc_maxlifetime', xxxx);
ini_set('session.cookie_lifetime',xxxx);
Może to kwestia ustawienia tego czasu a może jeszcze coś innego.

To już jednak zostawiam administratorom, moja wiedza już tu się kończy.
Jeśli nic się nie zmieni jakoś będziemy musieli z tym żyć ;).

Avatar użytkownika
Lucass
Administrator forum
 
Posty: 2740
Dołączył(a): Wt 17 lis, 2009
Lokalizacja: Kraków
Ulubione góry: Małe Pieniny i Kan-goory ;-)

Re: Czas wylogowania się

Cz 12 sty, 2012

To i tak stosunkowo łagodna niedogodność. :wink:
Na jednym z odwiedzanych przeze mnie niegdyś forów nie było możliwości przejścia do ostatniego postu w wątku i trzeba było po kolei przewijać strony, bo bezpośredniego przejścia do ostatniej też brakowało. Pół biedy, jak było tych stron kilka. Ale bywały wątki z kilkudziesięcioma...
Do tego długość postu była ograniczona do iluśtam znaków (bez żadnej o tym informacji) i czasem wychodziły śmieszne rzeczy, jak w połowie urywało puentę...
www.wedrowki.com
I don't want to start any blasphemous rumours / But I think that God's got a sick sense of humour
And when I die I expect to find Him laughing
- Martin Gore - DM

Avatar użytkownika
Żaku
Administrator forum
 
Posty: 2043
Dołączył(a): N 25 wrz, 2005
Lokalizacja: Siemianowice Śl.
Ulubione góry: Beskid Żywiecki

Re: Czas wylogowania się

Wt 17 sty, 2012

Garlic, to nie problem w skrypcie tylko jego ustawienia powodują określony czas działania sesji.
Ja nigdy nie miałem problemu z pisaniem na forum, mam włączone automatyczne logowanie, gdy wygaśnie mi sesja (nieraz nawet po paru godzinach gdy w pracy zaczynam pisać jakiś tekst, a wysyłam go dopiero w domu, bo np, musiałem gdzieś szybko pojechać), wystarczy kliknąć "wyślij" jeszcze raz po otrzymaniu komunikatu "Wysłany formularz był nieprawidłowy. Spróbuj wysłać ponownie.". Forum automatycznie nas zaloguje i wyśle wpisaną wiadomość. Korzystam z Chrome i IE, kiedyś korzystałem z FF i w żadnej z przeglądarek nie było problemu aby odzyskać tekst. Oczywiście mogę wydłużyć czas trwania sesji, ale co to da? Zawsze znajdzie się ktoś, kto nie zdąży wysłać wiadomości, bo coś mu w tym przeszkodzi. Z drugiej strony wyjątkowo długie teksty warto pisać choćby w notatniku i zapisywać co chwilę. To uchroni nas przed utratą naszej pracy.
"Nie możemy żyć wg. zasady: wszyscy przeciw wszystkim, ale tylko wedle zasady wszyscy z wszystkimi, wszyscy dla wszystkich".
Jan Paweł II
"Jeśli nie wiesz, jak należy się w jakiejś sytuacji zachować, na wszelki wypadek zachowuj się przyzwoicie." (Antoni Słonimski)

Obrazek Obrazek

Garlic
 

Re: Czas wylogowania się

Wt 17 sty, 2012

Żaku, może źle określiłem, że problem leży w skrypcie. To oczywiście nie jest problem a działanie administratora i pewnie jest czymś podyktowane. Limity transferu danych, obsługa ilości połączeń itp., itd.. Doskonale to rozumiem.
Z automatycznego logowania nie korzystam bo np.: w tak badziewnej przeglądarce jak FF, hasła są przechowywane w sposób jawny i bez problemu można je odczytać, podobnie w IE, a sam wiesz, że to łamanie zasad bezpieczeństwa ;).
Dzięki za zainteresowanie i naprawdę nie ma problemu, dam sobie radę gdyby mnie poniosło w pisaniu ;).

Avatar użytkownika
Żaku
Administrator forum
 
Posty: 2043
Dołączył(a): N 25 wrz, 2005
Lokalizacja: Siemianowice Śl.
Ulubione góry: Beskid Żywiecki

Re: Czas wylogowania się

Śr 18 sty, 2012

Garlic, aktualnie czas trwania sesji, jak i czas na wysłanie samego formularza (bo to też jest limitowane przez skrypt), to 20 minut. Wystarczająco długo aby napisać standardowego posta. Mam nadzieję, że te ustawienia nie powodują nadmiernych problemów w korzystaniu z forum. Życzę owocnych dyskusji i dzięki za zrozumienie.
"Nie możemy żyć wg. zasady: wszyscy przeciw wszystkim, ale tylko wedle zasady wszyscy z wszystkimi, wszyscy dla wszystkich".
Jan Paweł II
"Jeśli nie wiesz, jak należy się w jakiejś sytuacji zachować, na wszelki wypadek zachowuj się przyzwoicie." (Antoni Słonimski)

Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
Lucass
Administrator forum
 
Posty: 2740
Dołączył(a): Wt 17 lis, 2009
Lokalizacja: Kraków
Ulubione góry: Małe Pieniny i Kan-goory ;-)

Re: Czas wylogowania się

Śr 18 sty, 2012

Garlic napisał(a):w tak badziewnej przeglądarce jak FF, hasła są przechowywane w sposób jawny i bez problemu można je odczytać
Ale też nie ma problemu w takim skonfigurowaniu programu, by tych haseł nie zapamiętywał. :)
www.wedrowki.com
I don't want to start any blasphemous rumours / But I think that God's got a sick sense of humour
And when I die I expect to find Him laughing
- Martin Gore - DM

Avatar użytkownika
Brzoza
Administrator E-GORY
 
Posty: 848
Dołączył(a): Cz 13 sty, 2005
Lokalizacja: SKPG Kraków
Ulubione góry: Karpaty Ukraińskie

Re: Czas wylogowania się

Śr 18 sty, 2012

Garlic napisał(a):w tak badziewnej przeglądarce jak FF, hasła są przechowywane w sposób jawny i bez problemu można je odczytać, podobnie w IE


Do haseł wypróbuj LastPass - https://lastpass.com
Zgodzę się, że FF stacza się na równi pochyłej do dna - a kiedyś to była taka fajna przeglądarka... ale to już OT.

P.

Powrót do e-gory.pl

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości