viking napisał(a):duncan76 napisał(a):Pomijając już to, że wszystko co ostatnio jest związane z Mont Blanc wywołuje u mnie odruch wymiotny, to zastanawiam się skąd taka a nie inna cena? Ktoś to kalkuluje, jakieś rzeczywiste koszy? Czy tak se grupa wymyśliła? To samo zresztą dotyczy np. przewodnika na Gerlach - skąd akurat 1200 zł a nie np 800 albo 2000? I ciekawe jak się do tego mają przepisy antymonopolowe i dotyczące zmowy cenowej?
Co do przewodników Słowackich , to cena ustalona odgórnie ( jest stała od kilku lat) , tylko, ze rzadko kiedy ona trafia do .........kasy państwowej
Natomiast cena uslugi przewodnika idacego na szczyt alpejski , jest równiez ustalona przez organizacje alpejskie, na podstawie wysokości, charakteru szczytu (lodowiec), długosci drogi, potrzebnego sprzętu, ilości osób, którą zabrać, odległosci ro miejsca startu itd. (podobnie wycenia się cenę noclegu w schroniskach, tu jeszcze dochodzi własność prywatna,, dzierzawa, państwo) ) , Jeżeli idziesz z przewodnikiem np francuskim, to masz zagwarantowane miejsce w schronisku (sam za nie zapłacisz, ale miejsce masz na 100%) ,
NAJWAZNIEJSZE: usługa TAM jest .............rejestrowana, (czyli wszystko legal , ubezpieczenie, podatki, etc, zarobek nie idzie w 100% do kieszeni przewodnika, tak jak w ........)
Przewodnika nie interesuje twoja forma ( skoro chesz takiej usługi , to On (i) Ci ja zapewnią) .
Czy 1200 zł za 3 osoby (po 400zł) to naprawde tak duzo , za spełnienia tatrzanskiego marzenia ? Mozna zrobiś kurs skałkowy, tatrzanski i drogą o trudnosci III samemu wejśc na szczyt (bez łaski) Koszt obu kursów to tylko ok 4000zł
Szczerze, ile wynosi twoja dniówka w pracy ? ,
Dlaczego koszt kostki masła wynosi 10 zł ?, cena paliwa w kazdym unijnym kraju jest inna ? gdzie sa przepisy antymonopolowe ? Szoook
Chcialem odpowiedziec ale nie bylbym az tak opanowany jak Ty dlatego dobrze ze mnie uprzedziles

Dlaczego iphone kosztuje 5000zl skoro produkcja kosztuje jakies 15 dolarów?
Dlaczego torebka potrafi kosztowac 15000 dolarów skoro produkcja jakies 50?
NIC w tym Swiecie nie dzieje sie przypadkiem ot tak po prostu, wszystko ma swoja przyczyne, geneze i skads sie wywodzi. Nie wiem skad u Polakow zdenerwowanie i irytacja czyms, czego nie rozumieja: nie rozumiem czegos? To pewnie glupie, bez sensu