Witam
15 lutego po raz pierwszy wybrałem się na Kasprowy Wierch. O 7.45 wypożyczyłem raki w Kuźnicy. Zanotowano gdzie wychodzę i kiedy planuję powrót. Zgodnie z prognozą była bezwietrzna i słoneczna pogoda. Temp. w Kuźnicy -4 stopnie, na Kasprowym -8. Mimo to zabrałem zapas odzieży, wodę i kilka batonów:) Naładowany telefon i zapasowy Powerbank też był w plecaku. Dokładnie zapoznałem się z Zielonym Szlakiem przez Myślenickie Turnie i powrotnym przez Halę Gąsienicową. W Tatrach obowiązywał 2 stopień zagrożenia lawinowego. Szlaki były dobrze przetarte a śnieg dość mocno zmrożony. Na szlaku sporo ludzi. Na szczycie przepiękna pogoda i wspaniała widoczność.
I tutaj moje pytanie do doświadczonych miłośników Tatr:
Czy takie wyjście wymaga wynajęcia przewodnika? Czy podjąłem nadmierne ryzyko?
Dodam, że mam 38 lat i 1-2 razy w tygodniu gram rekreacyjnie w piłkę lub pływam. Na Kasprowy wszedłem w niecałe 2 godz.
Ocena ryzyka - Kasprowy Wierch
Moderator: Moderatorzy
Strona 1 z 1
- lared
- Ulubione góry: Tatry
- Mateusz99
- Ulubione góry: Pamir
Re: Ocena ryzyka - Kasprowy Wierch
Raczej nie podjąłeś nadmiernego ryzyka. Dobrze się przygotowałeś do wejścia, a warunki były dobre i szlak łatwy.
- lared
- Ulubione góry: Tatry
Pytanie może wydawać się naiwne, ale odpowiedzi chciałem pokazać żonie, która delikatnie mówiąc nie była zadowolona, że wybrałem się sam. Dzięki za każdą odpowiedź:)
-
Błędny Rybak - Posty: 846
- Ulubione góry: Beskid Niski, Beskid Wyspowy
Nie wiem kim jest z zawodu szanowna małżonka jednak przeprowadzenie analizy i oceny ryzyka którąś z metod ilościowych przekona nawet księgową. Możesz na początek użyć RiskScore. 

Ой верше мій верше, мій зеłеній верше. юż ми так не будє, юż ми так не будє, як ми буłо перше.
-
Maniek - Moderator
- Ulubione góry: Tatry, Dolomity
Wersja dla Ciebie:
Sam sobie odpowiedz, czy w którymkolwiek momencie czułeś, ze wychodzisz poza strefę komfortu?
Wersja dla żony:
W opisywanych warunkach pogodowych i kondycyjnych taka trasa to "pikuś".
Pozdrawiam - żonę też,
Sam sobie odpowiedz, czy w którymkolwiek momencie czułeś, ze wychodzisz poza strefę komfortu?
Wersja dla żony:
W opisywanych warunkach pogodowych i kondycyjnych taka trasa to "pikuś".
Pozdrawiam - żonę też,
Maniek
-
stamont - Posty: 72
- Ulubione góry: Tatry,Alpy
Przekaż żonie najserdeczniejsze wyrazy uznania za zainicjowanie, poprzez naciski na Ciebie, wyjątkowo sympatycznego wątku na forum. Nie od rzeczy byłoby z odpowiednią galanterią wynagrodzić Jej to, na przykład poprzez wydelegowanie reprezentatywnej grupy miłośników Forum, w asyście której Szanowna Małżonka odbyłaby pasjonującą ekskursję śladami swego męża na Kasprowy Wierch
Uprzedzam, że ją też obowiązywałaby opłata za wejście do TPN w wysokości 5 złotych, płatna w budce w Kuźnicach (skręcić w prawo przed mostkiem w kierunku Bufetu Harnaś). Przy Bufecie asysta odprowadzająca zakończyłaby swe oficjalne czynności.

Strona 1 z 1