Rekord Guinnessa ze smakiem
Żywiecczyzna już od jutra świętuje smakowanie kwaśnicy w ramach IV Festiwalu. Tym razem dojdzie do próby ugotowania aż 11 tysięcy litrów tej najsmaczniejszej zupy regionów górskich, z zamiarem pobicia Rekordu Guinnessa!
Żywiecki Festiwal to nie tylko kulturowe atrakcje czy też spotkania rodzinne. To również spotkania przedstawicieli władz województw małopolskiego i śląskiego. Festiwal jest także okazją do kulinarnej przygody z regionem, który stawia kolejny krok w promocji swoich walorów turystycznych. Tym razem będziemy mogli poznać ceremoniał gotowania i wziąć udział we wspólnej degustacji Kwaśnicy. Pieczołowicie przygotowana z kiszonej kapusty, jest w stanie zaspokoić nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Głównym kucharzem podczas tegorocznej edycji będzie znana aktorka Agnieszka Perepeczko – autorka książek kulinarnych. Podczas festiwalu zostanie wyłoniona grupa osób, które otrzymają ekskluzywne bilety na specjalne spotkanie autorskie w Muzeum Browaru w Żywcu – Mecenasa Imprezy. Również podczas samego festiwalu wszyscy zainteresowani będą mogli obejrzeć niecodzienną ekspozycję żywieckiej tradycji browarniczej.
Dla kilkudziesięciu tysięcy osób, którzy każdego roku biorą czynny udział w festiwalu, organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. W tym roku oprócz pokazów mody, parady motocyklistów, zabaw rodzinnych, koncertów gwiazd (zespołów Dżem i Łzy), będzie można obserwować kolejne etapy gotowania kwaśnicy w wielkim garnku o wysokości prawie 4 metrów i średnicy 2 metrów. Dla wytrwałych zaplanowano tańce z udziałem profesjonalnych DJ-ów.
Głównym organizatorem Festiwalu od czterech lat jest Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy. Patronat honorowy objęli Marszałek Województwa Śląskiego oraz Burmistrz Miasta Żywiec. Patronat merytorycznym nad Festiwalem został objęty przez Koalicję Marek Ziem Górskich. Głównym sponsorem tegorocznej edycji jest Grupa Żywiec S.A.
Koalicja Marek Ziem Górskich jest platformą zrzeszającą przedsiębiorców i samorządy z obszaru Żywiecczyzny i Podhala. Stanowi inicjatywę, której celem jest promowanie niezaprzeczalnych walorów turystycznych i ekonomicznych jednego z najczystszych ekologicznie regionu Polski. Kładąc nacisk na promowanie samego regionu, ma za zadanie jednocześnie podkreślać wyjątkowość
i niepowtarzalność produktów z niego pochodzących.