Rekordowa kwaśnica
Żywieccy górale wpisują się do “Księgi Guinnesa” z nowym rekordem – 11 tysiącami litrów kwaśnicy uwarzonymi w ciągu trzech dni (17-19 sierpnia 2007 r.) w gigantycznym kotle, podczas IV “Festiwalu Kwaśnicy”. Tym sposobem powstało – bagatela – prawie 47 tysięcy porcji najbardziej znanej góralskiej zupy.
Gigantyczną kwaśnicę, z należną pieczołowitością, warzyli żywieccy kucharze pod okiem Agnieszki Fitkau-Perepeczko – głównego kucharza festiwalu, a zarazem ”matki chrzestnej” rekordu.
Pełna lista składników przedstawia się następująco:
- 9 000 litrów źródlanej wody,
- 1 tona kapusty,
- 1200 kg mięsa,
- 30 kg podsmażanej cebuli,
- 30 kg marchewki,
- 15 kg pietruszki,
- 1 200 kg ziemniaków,
- 1 200 szt. czosnku,
- 2 kg suszonych grzybów,
- 2 kg liści laurowych,
- 2 kg ziela angielskiego,
- 4 kg kminku,
- 20 kg pieprzu,
- 20 kg mieszanki przypraw typu ”jarzynka”,
- 1 kg tymianku,
- 3 kg majeranku,
- 15 litrów maggi,
- 5 kg soli,
- 3 kg kwasku cytrynowego,
- 5 kg czosnku granulowanego.
Warzeniu zupy towarzyszyły w żywieckim amfiteatrze pod Grojcem konkursy zabawy i występy gwiazd polskiej estrady. Ze swadą i humorem dowodzono, starając się obalić wszelkie wątpliwości (głównie ceperskie, bo górale wiedzą jak było), iż kulinarny rodowód kwaśnicy sięga IV w n.e., miejscem w którym sporządzono ją po raz pierwszy były właśnie tereny Beskidu Żywieckiego, zaś ”odkrywcami” jej niezwykłych walorów zamieszkujący ówcześnie te tereny… ”pragórale”.
W niedzielę, trzecim dniu festiwalu, do późnych godzin wieczornych rekordową kwaśnicę smakowali liczni goście imprezy – turyści i mieszkańcy Żywiecczyzny, pośród których znalazła się także księżna Krystyna Habsburg, od kilku lat mieszkająca na niegdysiejszych rodowych włościach. Przypomnijmy, że historia i czasy największej świetności żywieckiego browaru (współorganizatora i głównego sponsora festiwalu) są ściśle związane z tym polską gałęzią tego rodu i jego potomkami.
Muzeum Browaru w Żywcu zadbało także i o to, by wszyscy zainteresowani mogli obejrzeć ciekawą ekspozycję żywieckiej tradycji browarniczej.
Zajadano się zupą-rekordzistką, wracano po dokładki, a także zabierano ją ze sobą do domów, hoteli, pensjonatów i na kempingi, by delektować się smakiem jeszcze w poniedziałek. Jedną z atrakcji festiwalu było ekskluzywne spotkanie autorskie z Agnieszką Fitkau-Perepeczko, które odbyło się w Muzeum Browaru.
IV ”Festiwal Kwaśnicy” współorganizowała Koalicja Marek Ziem Górskich – platforma zrzeszającą przedsiębiorców i samorządy z obszaru Żywiecczyzny i Podhala – będąca inicjatywą, której celem jest promowanie walorów turystycznych i ekonomicznych jednego z najczystszych ekologicznie regionu Polski, a w swoich działaniach przywiązująca szczególną wagę do promowania wyjątkowości i niepowtarzalności produktów pochodzących z tych terenów.